Vojvođanski dvorci

0

Nepreglednu, plodnu vojvođansku ravnicu krase i bajkovita zdanja – dvorci, svedoci istorije i svedoci prolaznosti. Priče o njima su i priče o njihovim tvorcima… Redovi koji slede su o nekima od njih…
tekst 12U selu Ečka u neposrednoj blizini Zrenjanina duh prošlosti i života svojih stvaraoca čuva tajnovito zdanje – dvorac Kaštel. Priča o ovom dvorcu seže u 1783. godinu, kada je bogataš Lazar Lukač na ovom prostoru kupio zemlju i doselio se iz Temišvara, zajedno sa porodicom. Isušio je močvarnu banatsku zemlju i ugledajući se na evropsku vlastelu počeo da bavi poljoprivredom i gradi velelepni dvorac u engleskom stilu. Gradnja dvorca započela je 1815. godine, a 1820. godine, dvorac je otvoren. Tim povodom priređena je velika proslava na kojoj su ugošćeni mnogi krunisani ljudi tadašnje Evrope. Na proslavi je svirao čuveni Franc List, koji je tada imao samo devet godina, a na ovu svečanost došao je sa grofom Esterhazijem.

Kaštel je godinama bio mesto okupljanja brojnih ljubitelja lova. Česti posetioci ovog zdanja bili su austro-ugarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, ali i srpski kralj Aleksandar Karađorđević.

tekst 12 fU vlasništvu Lukača, dvorac se nalazio do 1912 godine. Nakon toga kupili su ga hrvatski vlastelini u čijim rukama je bio do 1941. godine, kada postaje nemački štab. Nakon Drugog svetskog rata, pa sve do 2006 godine u dvorcu se nalazi državno preduzeće.

Danas je pretvoren u ekskluzivni hotel koji privlači veliki broj posetilaca. Zahvaljujući velikom ulaganju sadašnjeg vlasnika, smeštaj i usluge koje dvorac nudi su izuzetnog kvaliteta. Mešavina savremenog i dizajna sa početka devetnaestog veka, primećuje se u 38 smeštajnih jedinica, koje danas dvorac poseduje.

Njegova okolina, svedoči o burnoj i bogatoj istoriji.

Pored Kaštela nalazi se katolička crkva iz 1864. godine. Interesantno je da se u ovoj crkvi venčao Franc Ferdinand, koji se u Ečkoj pored zaljubljenosti u lov, zaljubio i u lepu Sofiju i svoju ljubav krunisao je baš na ovom mestu.
Inače, celo zdanje okružuje veliki park, savršeno uređen, sa brojnim stablima četinara, oraha i lipe.
U blizini zdanja je i galerija zrenjaninskog pozorišta u kojoj se nalaze dela velikih slikara.

tekst 12 bOaza mira i tišine, upotpunjena fascinantnom prirodom, čini ovaj dvorac idealnim mestom za sve one koji žele da pobegnu od gradske gužve i svakodnevnog načina života. Na fenomenalan način ovde je spojen odsjaj prošlosti i moderni luksuz.

A pored ovog izuzetnog zdanja u ravnici Vojvodine ugnezdio se još jedan spomenik prohujalog vremena, dvorac „Fantast“ koji svedoči o životu jedne porodice. Reč je o porodici Dunđerski koja je  došla iz Hercegovine u Vojvodinu i bila najbogatija porodica u to vreme, u ovom delu naše zemlje. Najinteresantniji član ove porodice, koji je imao tri velike ljubavi – žene, konje i vino, Bogdan Dunđerski, svoju maštu pretvorio je u stvarnost i sagradio velelepni dvorac u blizini Bečeja, u kome je danas smešten hotel „Fantast“.

Dvorac je ime dobio po omiljenom konju Bogdana Dunđerskog, Fantastu, koji je bio izuzetan trkač i osvajao velike nagrade. Inače, Bogdan je u svom vlasništvu imao ergelu od preko 1400 konja.

Danas, kompleks dvorca obuhvata 65 hektara, a pored dvorca tu je kapela gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kaštel, park sa jezerom i, naravno, ergela.

tekst 12 cU vlasništvu „Pik Bečeja“, hotel trenutno raspolaže sa pet dvokrevetnih soba i dva apartmana u samom dvorcu i u depandansu sa još pet dvokrevetnih soba.

U samom dvorcu se nalaze i dve svečane sale, svečani salon sa stilskim nameštajem kao i Bogdanov salon sa starim nameštajem.

Uživanje u specijalitetima vojvođanske kuhinje, kao i u izuzetnim vinima, pruža restoran koji se nalazi u podrumu dvorca.

Veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog, slikar Uroš Predić, oslikao je ikonostas kapele koja je građena kada i dvorac.
Ergela, sa čuvenim grlima konja, proteže se celom dužinom ovog zdanja.

Ceo kompleks okružuje park u kome postoje uređene staze za šetnju, igralište za decu, kao i tereni za tenis. Centralni deo parka zauzima bazen, a nepregledno zelenilo čini sve ovo još bajkovitijim.

Prelepo belo zdanje ima toranj i četiri kule u stilu neogotike, a glavni ulaz i svečana sala su u stilu neoklasicizma.
Ovaj dvorac predstavlja originalan spoj umetnosti, tradicije i kulture i idealno je mesto za odmor i uživanje u neopisivom miru i tišini.

Ne možemo, a da ne spomenemo još jednu fascinantnu građevinu iz dvadesetog veka, koja se nalazi u blizini malenog vojvođanskog mesta Stari Lec. Reč je o dvorcu Kapetanovo, koji je sagradio početkom dvadesetog veka Botka Bela, tadašnji župan. Njegov porok, kocka, uzela je svoj danak, pa je on izgubio svoje velelepno zdanje, koje je nakon licitacije 1938.godine, došlo u ruke bogataša Franca Maja. On je ovaj dvorac kupio ćerki za miraz, pa je tako Botkino zdanje pripalo Milanu Kapetanovu, čije ime i danas nosi. Završetkom Drugog svetskog rata, Zakonom o nacionalizaciji, dvorac mu je oduzet.

Inače, celo zdanje izgrađeno je po ugledu na srednjevekovne zamke, pa ga odlikuju skladne proporcije.

Sa tri strane dvorca nalaze se visoki zabati, koji se izdižu iznad krovova, a koji imaju stepenaste ivice i ističu centralni rizalit i ulazni trem. Na četvrtoj fasadi nalazi se visoka četvrtasta kula sa konzolama i isturenim, nazubljenim završetkom, odnosno cik-cak zidom. Sagrađena je u tom stilu kako bi imitirala srednjevekovne dvorce.

Njegova specifičnost ogleda se u tome da se nalazi izvan naselja, što nije slučaj sa ostalim dvorcima u okolini. Kao usamljeni dragulj, ovaj dvorac krasi plodnu ravnicu.

Danas se nalazi u privatnom vlasništvu, renoviran je i koristi se kao hotel, ali je uspeo da sačuva stari izgled, duh i dušu prošlih vremena. Pleni svojom specifičnošću i nesvakidašnjim doživljajem koji ga čini prepoznatljivim. Fantastično uređen enterijer ostavlja bez daha sve one koji sa zadovoljstvom uživaju u svemu onome što ovo zdanje nudi.

Dvorac poseduje dvanaest prelepo uređenih soba, kao i restoran iz koga opojni mirisi tradicionalne kuhinje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Sva tri dvorca predstavljaju spomenike kulture od izuzetnog značaja.
Mističnost, jedinstvenos i gracioznost su ono što ova velelepna zdanja odlikuje. U prošlosti su bila raskošna mesta za stanovanje, odmor i prestižne balove, dostupna samo odabranim. Danas su deo turističke ponude naše zemlje.

Ostavite svoje mišljenje