Gde se igra „Balkanski kabare bre“?

0

Jedino srpsko pozorište na prostoru Sjedinjenih američkih država nalazi se, a gde drugo, nego, u tamošnjem najvećem “srpskom gradu“- Čikagu. Osnovala ga je 2005. godine Mira Sremčević, nekada član amaterskih pozorišta iz Beograda, veliki ljubitelj i obožavalac pozorišta, pa njeno ime pozorište danas i nosi. Saradnik pri osnivanju, bila joj je gospođa Ankica Ratarac.

7Prvobitna zamisao da se odigra samo nekoliko predstava, ubrzo je promenjena, jer je pozorište svake godine, sve više raslo, kako sa sve većom publikom, tako i sa sve više članova. Od jedne romantične zamisli, koja bi bila kratkog daha, preraslo je u ozbiljno amatersko pozorište, koje se uvek moglo pohvaliti raznovrsnim i kvalitetnim repertoarom. U njemu se igraju klasične, ali i savremene srpske predstave. Kroz saradnju između Mire i Ankice, a u Mirinoj režiji, odigrane su tri predstave „Vlast“, „Pokondrena tikva“ i „Balkanski kabare bre“, predstava u kabare stilu, za koju je Mira Sremčević napisala tekst.

Želeli su da kroz predstave zabave publiku, a da pritom održe kulturu, kao i srpske pisane i govorne reči. Mira je, nakon smrti, 5.aprila 2006.godine, ostavila iza sebe brilijantne uloge i divna sećanja publike i kolega na njen rad i uživanje u druženju sa ovom, izuzetnom ženom. Pored toga, ostavila je pozorištu i njeno ime, da ga sa ponosom nosi. Na čelo pozorišta posle Mirine smrti, staje Ankica Ratarac, dotadašnji asistent, i uspešno nastavlja ono što je Mira započela. Malo, ali vredno pozorištance u narednih pet godina izvelo je još desetak predstava i organizovalo nekoliko kulturnih večeri poezije. Gostovalo je u nekoliko gradova Amerike i učestvovalo na susretu amaterskih pozorišta Sjedinjenih američkih država i Kanade. Uz to, obnovljena je pozorišna sala i proširena pozornica u Kulturnom centru Sveti Sava, koji ubrzo postaje Srpsko-američki muzej, što je i danas. Nakon povlačenja Ankice Ratarac sa čela pozorišta, na njeno mesto dolazi Slavica Petrović, koja preuzima ulogu direktora i režisera, a inače je jedini profesionalac u ovom pozorištu. Slavica je odlično odigrala brojne likove, ali je posebno upamćena po savršeno odigranom liku Nušićeve čuvene „Gospođe ministarke“, koja je bila najizvođenija i od strane publike najtraženija predstava srpskog pozorišta.

tekst 7 aZahvaljujući tome i prijateljstvu između Slavice Petrovići i poznate „ministarke“, Radmile Živković, koje su se upoznale pri susretu u hotelu Moskva u Beogradu, a koji je organizovala Matica iseljenika Srbije, 2008. godine, dogovorena je saradnja Beogradskog Narodnog pozorišta i pozorišta iz Čikaga. Slavica je režirala „Emigrante“, predstavu punu tragi-komičnih sitacija, o životu ljudi koji u Ameriku dolaze, iz različitih razloga, u potrazi za boljim životom. Tekst u predstavi je adaptiran i usklađen sa našim, srpskim prilikama. Pored toga, režirala je i predstavu „Profesionalac“, a pozorište je u njenom vođstvu ponovo gostovalo u Teksasu i Otavi. Ovo pozorište sačinjava grupa entuzijasta, različitih profila, koji kao volonteri i pored svih drugih obaveza koje imaju, uspevaju da se okupe dva puta nedeljno na probama, kako bi spremili nove predstave.

tekst 7bPozorište im pored toga služi i za prijatna okupljanja, uz igru, pesmu, pozitivnu energiju i dobro raspoloženje, koje znaju uspešno da prenesu na publiku. Svaki posetilac, pored uživanja u predstavi, ovde provede divno veče u prijatnoj atmosferi. Pozorište je kao neprofitna organizacija, zvanično registrovano u državi Ilinois, 2015.godine. Kao jedino srpsko pozorište u Americi radi u obrazovne, književne, naučne i dobrotvorne svrhe i trudi se da umetnost u javnosti podigne na viši nivo. Ono razvija, povećava i promoviše svest o srpskoj kulturi između Srba i drugih zajednica.

Ostavite svoje mišljenje