Bajka o poroku svih sladokusaca…

0

Nekada davno, baš davno, u drevnoj prošlosti postojala je poslastica kojoj niko nije mogao da odoli. Ta ista poslastica postoji i danas, a u njenom ukusu uživa se svim čulima. Istorija je poznaje i kao „hranu bogova“, danas je poznata kao čokolada, a porok je sladokusaca u svim epohama. Istorija čokolade je duga i uzbudljiva. Od gorkog napitka koji je prvobitno korišten u vreme drevne južne i latinoameričke kulture, pa do čokolade kakvu danas poznajemo, prošlo je više od 3.500 godina. Gorak napitak, pravljen od semena kakaa, vode i ljute paprike, postojao je još u gradovima Maja. Korišten je u religijskim obredima, pa je smatran „hranom bogova“. Verujući da biljka kakaa ima magijsku moć, Maje su napravile prvu plantažu za njegovo uzgajanje. Opčinjeni ukusom, prestižnu namirnicu koristili su, u to vreme, samo plemići. Osim Maja, napitak od vode i semena kakaa, koristili su i Asteci, nazivajući ga „gorkom vodom“. Da se zrno kakaa smatralo izuzetno vrednim govori i činjenica da ga je običan narod u vreme Asteka koristio kao novac. Na tlo Evrope čokolada je stigla zahvaljujući Ernanu Kortesu, španskom osvajaču Meksika, koji je, uvidevši naviku astečkog cara da konzumira čokoladni napitak, rešio da čokoladu predstavi španskom kralju Karlu V. Ova njegova odluka dovela je do toga da Španija veoma brzo nakon toga, postane najveći proizvođač čokolade na evropskom tržištu i da konačno u njenom čarobnom ukusu uživaju i evropljani. U Španiji, prvobitno gorak čokoladni napitak, dobija novi ukus, jer mu se dodaje šećerna trska. Popularnost čokolade sve više raste među pripadnicima visoke klase, jer se smatralo da sadrži mnoga uzbudljiva i magična svojstva, a uz to bila je i izuzetno egzotična i skupa. Uvidevši koliko energije daje, čokoladu su među prvima u Španiji koristili vojnici. Magični napitak osvojio je prvo vlastelu i plemiće, a potom i ceo svet. 1657 godine u Londonu je otvorena prva prodavnica čokolade u kojoj se točio ovaj popularni napitak. U Švajcarsku je čokolada stigla 1750 godine, a prva poslastica napravljena od nje je Zaher torta, 1778 godine u Austriji.

Holanđanin Konrad J. Van Houten i njegov izum, hidraulična presa kojom se drobilo zrno kakaa i dobijao kakao prah, zaslužan je za nastavak čokolade u obliku u kakvom je danas poznajemo. Koristeći specifičnu mešavinu kakaa i holandske verzije čokolade, Džozef Frej je napravio prve štangle čokolade. I tako, nakon dugog puta razvoja, čokolada dobija svoj konačni oblik. Danas postoji više od 600 različitih ukusa čokolade. Ona je sastavni deo svake dobre poslastice.

Prva čokolada u Srbiju je došla 1897 godine, zahvaljujući trgovcu Kosti Šondi, koji je sa svojim sinovima sagradio prvu fabriku čokolade i bombona. Bila je to „čokolada sa mlekom Olga“. Dvadesetak godina nakon toga u Zemunu je, 1922. godine, osnovana firma za uvoz čokoladnih proizvoda. Bila je to firma „Louit“, S.A. koju je osnovao francuski oficir, Danijel Pesmažu, povratnik sa Solunskog fronta. Preteča današnje čokolade „Menaž“, bila je čokolada „Roda“, koju je napravio, upravo, Pesmažu sredinom dvadesetih godina prošlog veka.

Ova fabrika promenila je mnogo naziva i vlasnika, a danas je to fabrika Soko Štark, koja posluje u okviru multinacionalne kompanije, Atlantik grupa, čiji proizvodi se nalaze na tržištima više od 30 zemalja širom sveta.

Poslovanje u okviru ove grupe, Štarku omogućava osvajanje novih tržišta, odnosno, bolji plasman proizvoda. Stalnim inoviranjem asortimana, odličnim idejama i praćenjem savremenih trendova, kontinuirano svoje potrošače iznenađuje proizvodima posebne recepture.

Štark je zahvaljujući savršenom spoju tradicije, negovane recepture i savremenih naučnih dostignuća, uspeo da stvori proizvode koje, priznaćete, volimo svi. Detinjstvo bez krem bananice, „Najlepših želja“, „Prima“ štapića, piškota, Smokija… nemoguće je zamisliti. Inače, legendarnu Štarkovu krem bananicu, stvorio je davne 1938 godine, Franja Vaja, koji je u Mađarskoj i Slovačkoj učio svoje čokoladno umeće. Od tada, pa sve do sada, bananica se pravi po originalnom receptu, a „mala tajna“ njenog jedinstvenog ukusa, nikada nije otkrivena. Tako različita, penasta, neponovljiva i prepoznatljivog ukusa u moru sličnih, opstaje dugi niz godina i čuva poverenje mnogobrojnih potrošača. Najbolji način da nekoga iznenadimo, oraspoložimo ili da pokažemo koliko nam je do nekoga stalo, jeste da poklonimo čokoladu. A ukoliko se, pritom, ta čokolada zove „Najlepše želje“, naša poruka biće shvaćena na pravi način.

Ukoliko ste na početku ove priče, pomislili da se radi o nekoj bajci, verujte, niste mnogo pogrešili. Carstvo čokolade, u kome vladaju zadovoljstvo i dobro raspoloženje, zaista postoji. Grickajte čokoladu i shvatićete da je tako.

Ostavite svoje mišljenje