Voćka čudnovata….

0

Jedna od najlekovitijih biljaka, neverovatan izvor energije i zdravlja – orah, u narodnoj medicini je simbol intelektualne snage jer se unutar njegove čvrste ljuske nalik lobanji, nalazi vijugavi plod koji izgledom podseća na mozak. Nauka se slaže u ovoj tvrdnji, samo što njegovo povoljno dejstvo na najbitniji organ ljudskog organizma, objašnjava time što su orasi bogati omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga, koji dvadeset četiri sata dnevno upravlja našim telom i umom.

Drvo oraha potiče iz Azije, a u Evropu su ga doneli rimski legionari. Danas se pretežno uzgaja u Indiji, Kini, Japanu, Čileu, Americi i Kanadi. Najviše prinosa daje u vunogradarskoj zoni, na umereno vlažnom zemljištu, mada može da raste i na manje plodnoj zemlji. Kao namirnica u ljudskoj ishrani, orah se koristi od samog stvaranja sveta. Orašasti plodovi, uz žitarice i voće, još u uvodnom delu Biblije, navedeni su kao idealna ishrana koju je Bog namenio čoveku.

Po pričama naših predaka, orasi su se često sadili pored puteva, kojima su prolazili vojnici, jer su im tako bili na dohvat ruke u njihovim pohodima. Još tada su mudri ljudi znali koliko su orasi hranljivi i koliko energije daju i da su odlično rešenje za umorne i gladne vojnike. Osim jezgra, odnosno, zrelog ploda, kod oraha su lekoviti mladi listovi, mlade ljuske i nezreli plodovi. Plodovi oraha pristižu krajem septembra i dostupni su tokom cele godine, jer se mogu dugo očuvati i pritom ne gube na kvalitetu. Ovo koštunjavo voće, bogato je mnoštvom vitamina, minerala i antioksidansnih materija, a snažan je i izvor energije. Kao što smo rekli, plod svojim izgledom podseća na ljudski mozak i to ne slučajno.

Konzumiranje ploda oraha pomaže u razvoju više od trideset neuro-transmitera za moždane funkcije, zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama. Pored toga, orasi pospešuju koncentraciju i pamćenje. Dnevna konzumacija sedam plodova ili 30 grama ovih izvanrednih plodova, pozitivno utiče na zdravlje po mišljenju mnogih nutricionista. U orahu se nalazi puno fitonutrijenata od kojih se čak 90% nalazi u tankoj kožici ploda koja plodu daje blago gorak okus. Dnevna konzumacija oraha odlična je preventiva u borbi protiv nastanka kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, kao i dijabetesa i bolesti krvi. Orah snižava nivo lošeg, a povećava nivo dobrog holesterola, takođe povećava udeo vitamina E, smanjuje mogućnost zakrčenja krvnih sudova i smanjuje rizik od upala.

Zahvaljujući visokom udelu antioksidanata, orah ima i antikancerogeno delovanje i smanjuje hronični stres. Uravnoteženo konzumiranje oraha može dovesti do gubitka telesne težine, bez obzira na njegovu visoku kalorijsku vrednost. Svim osobama iznad 40 godina preporučuje se redovna konzumacija oraha, jer sadrži hormon melatonin, koji reguliše spavanje, s obzirom na to da se nivo melatonina u organizmu s godinama smanjuje.

Pored toga, orasi čuvaju i kosti, zahvaljujući visokoj koncentraciji omega-3 masnih kiselina, koje podstiču stvaranje kolagena, a samim tim utiču na čvrstoću kostiju i jačanje strukture kičmene moždine. Takođe, plod oraha jača imunitet, uravnotežuje pritisak i pomaže funkciju jetre. Pečenjem i drugom termičkom obradom se smanjuju antioksidantna svojstva oraha, pa ih je zato najbolje jesti sirove.  U kulinarstvu se orasi najviše koriste za pripremu slatkiša, ali mogu biti i odličan sastojak i mnogih drugih jela. Zato, sledeći put kada budete pravili Vašu omiljenu salatu, dodajte koji orah. Osim što će poboljšati ukus, povoljno će uticati i na Vaše zdravlje.

Orasi se primenjuje i u lečenju plućnih, kožnih i očnih bolesti, za jačanje mišića i kod raznih upala, ali i kao kupka kod raznih ekcema i inficiranih rana. Jezgro zrelog oraha sadrži 65% ulja, belančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe, mineralne soli. Zato je izuzetan detoksikant, sekretolitik, laksativ i antidijabetik. Mladi, zeleni plodovi oraha, koje je najbolje brati u maju, sadrže dosta vitamina C i joda, pa ih tradicionalna medicina najčešće preporučuje za lečenje štitne žlezde, tako što se konzumiraju u vidu likera od oraha ili rakije orahovače.

Pored toga, mladi orasi se stavljaju u med i preporučuju bolesnima, odraslima i deci sa slabijim imunitetom, ljudima koji pate od anemije, a ovaj narodni lek blagotvorno utiče i na želudac. Pored zrelog i zelenog ploda, u zdravstvene svrhe koriste se i listovi oraha. List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materiju ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lepom vremenu, suši se ili čuva na neki drugi način, ali je mnogo bolje da se upotrebi dok je sveže i zeleno, jer je tada koncentracija lekovitih sastojaka najveća. Listovi oraha imaju i insekticidno delovanje, jer sveži listovi jakim mirisom teraju mrave, moljce i druge štetočine.

Čaj od mladog lišća oraha uz dodatak meda, koristi se za čišćenje i jačanje krvi, jačanje organizma, podsticanje varenja, za ispiranje upaljenih rana, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine. Za pripremu čaja od listova oraha upotrebljavju se sveži ili sušeni listovi. U zdravu namirnicu od oraha, spada i orahovo ulje koje je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vitaminima B1, B2 i B3, pa smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, dobra je preventiva protiv koronarnih bolesti i odan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala. Najzdravije je ukoliko se ne zagreva, pa ga treba koristiti kao preliv za salate. Pored toga, orahovo ulje se koristi i za negu kože i kose. Kožu štiti od sunca, sprečava njeno preterano isušivanje, korisno je i protiv opekotina, a kosu čini jačom.

 Zaključujete i sami da je redovno konzumiranje oraha i proizvoda od njih prava blagodet za Vaše zdravlje.

Ostavite svoje mišljenje