Otac mikrobaterije i „smart kartice”

0

Odlazeći iz Srbije i rodnog Selevca kod Smederevske Palanke, Dejan Ilić, naučnik svetskog glasa, jedan od najuspešnijih Srba ne samo u Nemačkoj već i u svetu, o svom današnjem uspehu nije mogao ni da mašta. Kao Jugoslovenski odbojkaški reprezentativac, a pre toga i odbojkaš kluba „Partizan“, svoju sportsku karijeru nastavljao je u Italiji, Leverkuzenu, a kasnije i u Drezdenu u Nemačkoj, kao i Elvangenu gde je postao trener.

tekst 6Jednako uspešan, a kako je vreme pokazalo i uspešniji, Dejan je bio i na polju nauke i obrazovanja. Studirao je fizičku hemiju na Beogradskom univerzitetu gde je stekao diplomu, zatim je magistrirao na univerzitetu u Medonu u Francuskoj, a u Drezdenu u Nemačkoj je odbranio doktorsku disertaciju na temu „Hemijski izvori struje“. 1987.godine, odlazi u Zapadnu Nemačku u kompaniju „Varta“, gde počinje njegova profesionalna karijera. Na čelu tima za istraživanje i razvoj fokusirao se na punjive baterije. Zahvaljujući znanju koje je stekao u Drezdenu, Dejan proučava hemijske i elektrohemijske reakcije između metalnih oksida i litijuma. Put ovog proučavanja vodi ga u uspeh, odnosno u kreiranje mikrobaterijskih sistema. Proizvodnu liniju za izradu mikrobaterija Ilić, kao glavni naučnik Varte, razvija 1996.godine. Ovaj njegov potez kompaniji donosi ogroman uspeh, pa tako Varta postaje nedostižan lider u svetu, ostavljajući iza sebe sve, pa i Japance. Zajedno sa svojim timom stvorio je „smart“  karticu i „polifleks“ baterije, sa čak 50 patenata, koje se koriste u svim savremenim elektronskim uređajima, a zahvaljujući malim dimenzijama i velikoj energetskoj snazi. Sistem napajanja koji je Dejan kreirao doneo je aparate bez kojih danas svet ne bi mogao da se zamisli. Na osnovama ovog napajanja razvijeni su mali, prenosivi uređaji kao što su mobilni telefoni, laptopovi, „iPod“ ili „iPhone“ uređaji. Tako Dejan stiže i do kreatora „Epla“ – Stiva Džobsa, sa kojim ostvaruje odličnu saradnju. Ponudivši mu nešto što će osvojiti potrošače, jer će računari imati mogućnost nastavka rada i nakon nestanka struje, Stiv je bio oduševljen, a Dejan svojoj kompaniji otvorio još jedan uspešan poslovni put i saradnju sa Stivom naredne dve decenije.

“Otac mikrobaterije i smart kartice” – kako ga nazivaju, za svoje uspehe dobio je mnoge prestižne nagrade. Nagradu za životno delo Svetskog udruženja hemičara dobio je 2005.godine, zahvaljujući svom izumu, a kompanija „Varta Mikrobateri” proglašena je za najuspešnije preduzeće u Nemačkoj, organizovano na dugogodišnjoj tradiciji i po najvišim svetskim standardima produktivnosti i kvaliteta. Pored toga, nekoliko puta je proglašavan za preduzetnika godine u Nemačkoj. 2002.godine postao je profesor na Univetzitetu u Gracu, a kasnije predaje i na visokim školama u Nju Džersiju, Parizu i Londonu. Koliko je cenjen i poštovan i koliko je njegovo znanje visoko pozicionirano govori i funkcija senatora – savetnika za privredu u Evropskoj uniji.

Iz „Varte“ Dejana put vodi na čelo firme za proizvodnju filmske i televizijske opreme „Ari“. Poziv da dođe na ovu poziciju Dejanu je uputio nemački ministar za privredu, što je on rado prihvatio i time se vratio svojoj osnovnoj struci – fizičkoj hemiji. Upornost, energiju i entuzijazam koji su mu doneli uspeh u Varti, poneo je sa sobom i u novu kompaniju, kako bi na najbolji način radio svoj posao. U kompaniji „Ari“ Dejan je, osim manadžersko-organizacionih poslova, pred sobom imao i novi izazov. Naime, trebalo je kreirati elektronski čip koji će omogućiti da se slika vidi kao trodimenzionalna, jer će podatke pretvarati u tri, umesto dotadašnje jedne boje. To bi značilo pravu revoluciju u filmskoj industriji. A kako kod Dejana postoji pravilo da zamišljeno, bude i ostvareno, rezultat izazova koji je stavio pred sebe i velikog rada koji je uložio, bila je kamera Arifleks D21. Kompanija „Ari“ sa Ilićem na čelu ostvaruje brojne poslovne uspehe. Svoju opremu prodaju širom sveta, pa i u Holivudu u kome se vrhunskim kamerama, osvetljenjem i dodatnom opremom ove kompanije, snimaju brojni filmski hitovi. „Spajdermen 2“, „Gospodar prstenova“, „Davinčijev kod“, „Bande Njujorka“ – samo su neki od njih. Kompanija je dobila brojna priznanja za izvanrednu tehniku koja perfektno i pouzdano radi u svim vremenskim uslovima. Pored nekoliko Oskara, možda najvredniji je onaj dobijen 2009.godine za tehnološka dostignuća i kameru „Arifleks 235“ koja je korišćena u filmu o Džejmsu Bondu „Zrno utehe“. Ovu nagradu primio je lično Dejan i posvetio svojoj porodici, koja mu je najveća podrška.

tekst6Kamere Dejanove firme proslavile su se i na Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu. Kada je prilikom otvaranja najvećeg sportskog takmičenja, došlo do nestanka struje, dve kamere koje su bile postavljene na ključne pozicije, a dolaze iz firme „Ari“, jedine su ostale da rade. Nakon ovog događaja i toga da se na trenutak na ekranu pojavio logo Ilićeve firme, potražnja za njegovim kamerama bila je neobjašnjiva.

Srpski naučnik je kao konsultant nemačke vlade dobio zaduženje i za realizaciju projekta Elektromobilnost kako bi se došlo do cilja da se na nemačkim putevima nađu milioni automobila na električni pogon. Pored toga, Dejanovo angažovanje na projektu usavršavanja akumulatora na elektropogon za automobile Formule 1 je od velikog značaja.

tekst 6aDoktor Ilić je predsednik Upravnog odbora Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije čija delatnost se ogleda u pomoći malim i srednjim preduzećima, posebno iz softverske, ali i metalske i drugih industrija. Ilić, kao inovator, dobio je brojne međunarodne nagrade za više od 600 prijavljenih patenata. Za samo sedam meseci je kao menadžer – naučnik, devedesetih godina obišao pet puta planetu.

Doktor Dejan Ilić – naučnik, nagrađivani menadžer, dobitnik Oskara i jedan od najuspešnijih Srba u rasejanju, danas živi sa suprugom Verom i kćerkom Olgom u Minhenu.

Ostavite svoje mišljenje