Stari dobri wellness…

0

Wellness turizam spada u jedan od najstarijih oblika turizma, ukoliko se uzme u obzir način na koji su Grci i Rimljani dolazili do telesnog i duhovnog blagostanja, kao i putovanja srednjevekovnih hodočasnika ili letovanja evropske elite na obalama mora u 18. i 19. veku. Korisnika wellness usluga je sve više poslednjih decenija, pa je tako sve više i wellness i spa centara različitog tipa. Razlozi za omasovljavanje wellness turizma su brojni. Napredak nauke i medicine, doveo je do produženja životnog veka i inovacija na polju očuvanja ljudskog zdravlja. Mnoge bolesti su suzbijene, ali je mentalnih, psiholoških i emocionalnih problema, usled sve opterećenijeg savremenog načina života, sve više. Najčešća oboljenja 21.veka  su direktna posledica stresa. Međutim, čini se da je pomoć svima nama na dohvat ruke, u obliku psihoterapija, komplementarnih tretmana i wellness i spa turizma.

Wellness je pre svega način života, dostignuti balans tela, uma i duha, kroz izbore koje pravimo i odluke koje donosimo ka unapređenju sopstvenog života. U današnje vreme, kada su nam dani ispunjeni stresom i stalnim manjkom vremena, postizanje takvog blagostanja pravi je izazov. Wellness je svuda oko nas, za njega nisu potrebna velika finansijska sredstva. To je kvalitetan i pametan izbor hrane, jutarnja šetnja, fizičke aktivnosti, druženje sa kvalitetnim ljudima. Stoga, wellness turizam sa svojom ponudom kroz spa hotele na atraktivnim primorskim ili planinskim centrima, destinacijski originalnim i netaknutim predelima, ali i ponudom koju nude banjska lečilišta, hoteli i gradski spa centri, daju širok spektar aktivnosti za praktikovanje wellness načina života, kako u svakodnevnom životu, tako i kao deo turističke ponude mnogih destinacija. Banjska lečilišta su upravo ona mesta gde je razvoj  wellness turizma u ekspanziji.

U kraljici banjskog turizma, Vrnjačkoj Banji, u okviru specijalnog lečilišta Merkur, nalazi se prvi wellness centar otvoren u banjama Srbije. Reč je o wellness centru „Fons Romanus“ koji se nalazi u sklopu Spa centra „Rimski izvor“, u centru Banjskog parka. Ovaj centar pruža različite sadržaje za odmor, uživanje i opuštanje. Hladna soba, sa temperaturom od 8 do 12 °C, koja obuhvata Gočki vir, ledenu kišu i hladnu kofu, pruža najbolje efekte saune i turskog kupatila. Kupanje u bazenu sa mineralnom vodom temperature 33°C, vraća energiju, pozitivno utiče na zdravlje i opšte psiho-fizičko stanje. Ova voda pozitivno utiče na metabolizam, smanjuje mogućnost povrede sportista, a ima i izuzetan uticaj na lepotu, tako što stimuliše kolagen u ćelijama, što povećava elastičnost kože i usporava njeno starenje. Kada smo kod kože, njenoj hidrataciji i lepoti doprineće i parno kupatilo, sa temperaturom od oko 50 stepeni. A za prave hedoniste, tu je i đakuzi, sa neverovatnim masažama koje opuštaju telo, vraćaju energiju i sprečavaju bolove. Više od dve tone soli iz Mrtvog mora, koja se nalazi od poda do plafona, u vidu cigli, oblaže „slanu pećinu“. Kristali ove soli proizvode negativne jone, čija je koncentracija izuzetno visoka, pa 40 minuta boravka u ovoj prostoriji, zamenjuje 3 dana boravka na moru. Zahvaljujući tome, boravak u njoj pozitivno utiče na lečenje astme, bronhitisa, alergije, kožnih oboljenja, a podiže i imunitet. Od finske omorike, napravljena je prostorija – finska sauna, sa temperaturom od 90 do 120 stepeni.

Boravak u sauni jača krvne sudove, pomaže u detoksikaciji organizma, a sprečava i pojavu prehlada. Pored nje, tu je i IC sauna, napravljena od nordijske omorike. Pogodna je za relaksaciju, otklanjanje napetosti i redukovanje stresa. A nakon korišćenja saune, tu su tople klupe koje prate liniju tela, prijatne su za relaksaciju i opuštanje. Nešto interesantno i svakako korisno, je masaža ledom, zahvaljujući kojoj se opuštaju mišići i smanjuje bol. Deluje protivupalno, snižava krvni pritisak i pozitivno utiče na vitalne organe. Ova vrsta masaže podmlađuje kožu, uklanja izumrle ćelije i čini je mekom i nežnom. Takođe, ovde postoji i posebna prostorija za meditaciju, kao i vrnjačka plaža, na kojoj ležanje ili šetanje obećava pravu relaksaciju. A šetnja se nastavlja i kroz četiri mala bazena sa vodom, čija se temperatura kreće od 8 do 35 stepeni. Ovaj deo centra, naziva se Knajpov potok.

Inače, tragovi Rimljana u banji su ostali skriveni sve do kaptaže banjskog izvora 1924.godine. Na dubini od 2.40 metara tada je pronađen rimski izvor – Fons Romanus. Prilikom njegovog  čišćenja pronađeno je 60 metalnih novčića, a tokom daljih radova još 440 primeraka rimske monete. Veruje se da su to novčići koje su posetioci darivali u znak zahvalnosti za izlečenje. Wellness centar, koji se danas nalazi u okviru ovog izvora, predstavlja pravi raj za sve one koji žele da učine nešto dobro za sebe i ceo svoj organizam.

Ostavite svoje mišljenje