Mleko, brašno, transfuzija, biser ili rečju – kokos!

0

Kokos – neverovatna voće, koje se koristi u različite svrhe, raste na kokosovoj palmi, drvenastoj biljci koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, naročito na obalama Tihog i Indijskog okeana. Iz njega možete dobiti brašno, mleko,vodu, pa čak i biser! Ipak poćnimo od legende…

Za kokosovu palmu i njeno poreklo vezane su brojne legende. Po jednoj, palma je ponikla na tlu Polinezije iz semena u koje se pretvorila neostvarena ljubav siromašnog mladića Aala i lepe poglavičine kćerke Hine. Nesrećna ljubav donela je mladiću smrt, a iz njegovog groba koji je devojka natapala suzama izniklo je tanko, vitko i visoko, neobično drvo. Svojom visinom uzdizalo je ljubav mladića i devojke u božanske visine. Na vrhu drveta stvorili su se plodovi kokosa koji su dobili Aalov lik, kako bi ih Hina mogla gledati. Još jedna legenda vezana za kokos, urezana je na jednoj ploči na Filipinima. Ova legenda kaže da je kokosova palma nebesko drvo nastalo od zvezde, na koju krošnja oblikom podseća. Ovo drvo i njegovi plodovi ljudima su darovani od Boga, a iz ploda teče kokosova voda – „napitak života“.

Kokos orah je veoma hranljivo voće, izuzetno bogato vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama. On je najpre prirodna, zdrava hrana, ali i osvežavajući napitak, eliksir zdravlja i lepote. Koristan je u ishrani kako mladih, tako i starijih osoba, zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, masti, ulja i vitamina. Zahvaljujući laurinskoj kiselini koju sadrži, kokosov orah je dobar za jačanje imuniteta, ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Pored toga, kokos reguliše iskorišćavanje glukoze u krvi, kao i lučenje insulina prirodnim putem.

Preradom mesnatog dela kokosa dobija se kokosovo mleko, zdrav i veoma ukusan napitak.. Kokosovo mleko je odličan izvor gvožđa, fosfora, kalcijuma i selena, koji je posebno bitan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Kao zamena za mleko životinskog porekla, može se koristiti upravo kokosovo mleko koje ne sadrži laktozu, što je izuzetno bitno za ljude koji su intolerantni na ovaj nutrijent. Zahvaljujući kiselinama, naročito laurinskoj, koje regulišu crevnu floru, kokosovo mleko je idealna namirnica i za rešavanje stomačnih problema i regulisanje rada sistema za varenje. Ovo mleko povoljno utiče i na jačanje i razvoj koštanog sistema, kao i na očuvanje zuba, zahvaljujući kalcijumu, magnezijumu i fosforu, koje u sebi sadrži.

Kokosovo mleko se dobija od zrelog ploda kokosa, ali postoji i tečnost koja se dobija iz njegovih zelenih plodova. Reč je o kokosovoj vodi, čiji je molekularni sastav identičan krvnoj plazmi, pa je s razlogom zovu „tečnost života“. Svaki put kada u organizam unesemo kokosovu vodu, vršimo neki vid transfuzije. Odličan dokaz za to su nam Japanci i Amerikanci, koji su za vreme Drugog svetskog rata primenjivali poseban metod za oporavak svojih vojnika. Oni su, naime, ranjenim vojnicima, umesto transfuzije davali da piju vodu iz kokosa i time ih oporavljali, nadoknađivali izgubljenu krv i vraćali u život. Zahvaljujući moći koju poseduje, ova čarobna tečnost se i danas koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja ljudi, posebno na Bliskom istoku. Kokosova voda, niskokalorična, bistra tečnost, predstavlja i prirodan izvoz hidratacije. Bogata je prirodnim šećerima, kao i magnezijumom, kalijumom i vlaknima koja pospešuju varenje. Idealna je za sve one koji žele da smanje telesnu težinu, zahvaljujući posebnom rasporedu elektrolita u svom sastavu. Kokosova voda je prirodan izvor energije, poboljšava imunitet i povećava izdržljivost. Mnogi profesionalni sportisti konzumiraju kokosovu vodu jer je savršena za oporavak nakon napornih treninga.

Osim kokosove vode, sportisti koriste još jedan proizvod koji nam kokos daruje. Reč je o kokosovom ulju, koje se brzo pretvara u energiju, ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima i manje je kalorično od ostalih ulja. Zato, a i iz razloga što povećava izdržljivost organizma, sve češće se nalazi na trpezi sportista, ali i ljudi koji imaju problem sa viškom kilograma. Kokosovo ulje se sastoji od 90% zasićenih masnih kiselina, zatim visoko nezasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina, derivata masnih kiselina, masnih alkohola, polifenola koji regulišu miris i ukus ulja, vitamina i minerala. Zahvaljujući svom sastavu i niskokaloričnoj vrednosti,  doprinosi rešavanju mnogih zdravstvenih problema. Ono sprečava pojavu bolesti i štiti vitalnost kardiovaskularnog sistema, čuva kondiciju i nivo fizičke spremnosti, smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava pojavu dijabetesa. Omogućava normalnu funkciju štitne žlezde, reguliše krvni pritisak, pospešuje rad bubrega, povećava otpornost na viruse i štetne bakterije, sprečava nastanak infekcija, pozitivno utiče na rad jetre i uspešno reguliše varenje i metabolizam. Posebno je efikasno u lečenju oboljenja kože kao što su ekcemi, dermatitis, psorijaza i mnoge druge bolesti. Kokosovo ulje je veoma umirujuće, pa pomaže u uklanjanju stresa i mentalnog umora. Pored svega ovoga, kokosovo ulje se koristi i za lepotu, kao omiljeni sastojak za izradu savremenih kozmetičkih preparata za negu kose i tela, kao što su sapuni, šamponi, losioni, kreme i slično. Ovo ulje kosi daje sjaj i podstiče njen zdrav rast. Takođe, otklanja perut, a esencijalni proteini u ulju hrane i regenerišu oštećenu kosu. Sigurno je rešenje i za negu kože, jer suvu i perutavu kožu hidrira i sprečava njeno starenje. Može se koristiti kao krema za lice, jer hrani kožu i čini je glatkom, a uz to sadrži i prirodni zaštitni faktor 4 i prirodni vitamin E, zahvaljujući kojima sprečava starenje. Tekstura kreme od kokosovog ulja je lagana, brzo se upija, nema masni sjaj i predivno miriše. Ulje se koristi i za prijatne opuštajuće masaže, jer kožu čini baršunastom, pa je idealno kako u toplim, tako i u hladnim danima. Najbolje rezultate postiže kada je u pitanju suvlja koža, a vrlo je pogodno i za bebe.

Palma kokosa nam daje i jedan zdrav zaslađivač – šećer od kokosovog cveta koji ima izuzetno nizak glikemijski indeks, pa je pogodan za dijabetičare i osobe koje su na dijetama. Sadrži 16 aminokiselina, 12 vitamina, uključujući vitamine C, B1, B2, B3 i B6 i 13 minerala koji su potrebni našem telu. Pored toga, kokosov šećer je bogat izvor gvožđa i kalijuma, ali i magnezijuma i cinka. Koristi se kao zdravija alternativa za zaslađivanje raznih napitaka i poslastica, a pogodan je i za  kuvanje, jer izuzetno dobro podnosi visoke temperature. Ovaj šećer se tradicionalno koristi u zemljama Južne i Jugoistočne Azije, kao hrana i prirodna medicina, a njegovi najveći proizvođači su Filipini i Indonezija.

Od osušene kokosove pulpe pravi se kokosovo brašno. Pored izvanrednog ukusa, ovo brašno je i izuzetno zdravo, zahvaljujući visokom nivou proteina koje sadrži, kao i laurinskoj kiselini, koja ima ulogu u jačanju imunološkog sistema, unapređivanju funkcije štitne žlezde i poboljšanju zdravlja kože. Bogato je manganom, koji poboljšava zdravlje kostiju, funkciju nervnog sistema i održava optimalan nivo šećera u krvi.

A da je stablo kokosa i pravo bogatstvo i prava misterija, pokazuju nam i biseri koji se na njemu mogu pronaći. Biseri iz kokosa su veoma retki, a šanse za njihovo pronalaženje su veoma male. Međutim, istina je da postoje. U sedamnaestom i osamnaestom veku nosile su ih vladarske dinastije iz Malezije, u kombinaciji sa zlatnim i srebrnim nakitom, dok su u riznicama indijskih maharadža pronađeni njihovi najvredniji primerci. Kokosov biser se razvija iz njegovih klica iz kojih bi inače izraslo lišće i koren i ima neverovatan sjaj. Koliko god bilo neverovatno sve u vezi sa kokosovim biserima, istraživanjsu pokazala da su to zaista pravi dragulji!

Ostavite svoje mišljenje