„Dar sa neba“ za lepotu

0

Veruje se da su pčele – jedan od najstarijih insekata iz neolitskog doba, predhodile ljudima na zemlji. Iz tog verovanja zaključujemo i da je istorija meda starija od istorije čoveka. U vavilonskim i sumerskim tekstovima, pisanim klinastim pismom, postoje prvi podaci o korišćenju meda. On je vekovima bio deo mitova i legendi u kojima se pominje kao „dar sa neba“.

Mnogobrojni zapisi koji postoje o medu govore o njegovom korišćenju za vreme obreda, ali i kao jedinom zaslađivaču, koji se u te svrhe koristio dugo vremena i bio široko dostupan ljudima pre masovne proizvodnje šećera. Egipćani su bili poznati po svojim obredima u čast bogova, pa su se tako pekli medeni kolači i davali kao poklon za umirenje bogova. Isto to su radili i Grci u čijim knjigama recepata se može naći mnoštvo slatkiša od meda. Pored toga, med se koristio i kao antibiotik za otvorene rane i povrede pre proizvodnje penicilina. Još je Hipokrat u petom veku pre nove ere govorio da med ima lekovita svojstva i da pomaže pri lečenju obolele kože, oboljenja grla, ublažava kašalj, leči od kijavice i od mnogih drugih bolesti.

Osim za hranu i piće, Rimljani su med koristili u kozmetici i medicini. I baš tu ćemo se zadržati, kod kozmetike i izvanredne uloge meda kada je lepota u pitanju. Legendarne lepotice, kroz vekove su koristile med kao deo nege kose i kože. Kleopatra, egipatska kraljica, bila je poznata po kupanju u medu i mleku, dok je Popeja, žena rimskog osvajača Nera, koristila losion od meda i mleka za lice da održi mladoliki izgled. I pre 1800.godine, kada se kozmetika počela uveliko proizvoditi, med je bio popularan proizvod za negu i očuvanje lepote.

Mnogo se koristi i na istoku, jer je jedan od velikih izazova za žene Starog istoka bio da im koža ostane zategnuta, jedra i vlažna, uprkos isušivanju uzrokovanom stalnim visokim temperaturama i suvom vazduhu. U tu svrhu koristio se med. Danas med u kozmetici zauzima izuzetno značajno mesto, jer predstavlja jedno od najstarijih, najproverenijih i potpuno bezopasnih sredstava za ulepšavanje i negu kože. Savremena kozmetička industrija koristi med kao komponentu za kreme, balzame i maske za negu kože.

Ovom prirodnom proizvodu se posvećuje sve veća pažnja. Obiluje šećerima, vitaminima B i C, mineralima kao što su kalijum, natrijum, magnezijum, bakar, ali i enzimima i taninima. Med smiruje osetljivu kožu, regeneriše suvu kosu, a ispucale usne osvežava. Od davnina je poznato da med regeneriše i smiruje kožu. Maska od meda se nanosi na čisto lice, a posle deset minuta ispira se mlakom vodom. Takođe, odličan je i kao zamena za grožđanu mast, jer usne čuni mekšim, a sitne bore na njima ispunjava. Pored toga, efikasasno deluje na manje opekotine i ogrebotine. Kožu čisti, daje joj potrebnu vlagu, isceljuje je, hrani i štiti od bakterijskih infekcija. Blag je, ali efikasan antiseptik, pa zaustavlja razvoj bakterija i pojavu akni. Koristi se i kao prirodno sredstvo za piling kože, nakon što se kristalizazuje. Važan faktor u održavanju mekoće, elastičnosti i vitkosti kože, predstavlja njena sposobnost da ostane hidrirana.

Starenjem i izlaganjem spoljašnjim uticajima stresa, koža gubi sposobnost da zadržava vodu, postaje suva, pa se javljaju bore. Međutim, med privlači vodu i zadržava je, pa je zato česta prirodna osnova za razne hidratantne proizvode. Ukoliko se redovno koristi, može da pomogne i najsuvljoj koži da je učini sjajnom, glatkom i dubinski negovanom. U kombinaciji sa mlekom, postaje najveći neprijatelj finih linija i sitnih bora. S obzirom da se istovremeno bori protiv mikroba i dubinski neguje, odličan je i za hidrataciju masne kože. Pored toga ima značajne prirodne antioksidantne karakteristike, koji igraju bitnu ulogu u obnavljanu kože i njenoj zaštiti od UV – zračenja. Još jedna bitna uloga meda je i u čišćenju kože. Enzimi iz meda u kombinaciji sa vodom dubinski čiste pore, a pritom kožu ne isušuju. S obzirom da se rastvara u vodi, med je idealan i za kupke.

Med se preporučuje i muškarcima kao losion posle brijanja jer zaustavlja krv, dezinfikuje i ubrzava regeneraciju traumiranih ćelija i kožu čini elastičnijom. Pored izuzetnog značaja za kožu, med je odličan proizvod i za negu kose. Zahvaljujući visokom sadržaju aminokiselina, odličan je saveznik suve i oštećene kose. Tanini iz meda kosi obezbeđuje prirodan sjaj, a njegovi šećeri pomažu da vlas postane sjajna i glatka. Osim toga, med ima blago antibakterijsko dejstvo, pa je zato idealan za osetljivu kožu glave i osobe koje imaju perut. Šamponi na bazi meda se naročito preporučuju za kosu oštećenu zbog farbanja.

Nekada nije neophodno trošiti novac na kozmetičke preparate. Dovoljno je otvoriti frižider ili špajz i uzeti med, savršeno ukusan, a blagotvoran za našu lepotu.

Ostavite svoje mišljenje